Baterijski sustavi

Korištenje baterija uz fotonaponski sustav pruža brojne prednosti. Baterije omogućuju pohranu viška solarne energije za kasniju upotrebu, čime se osigurava neprekidna dostupnost električne energije čak i noću ili tijekom oblačnih dana. To povećava energetsku neovisnost korisnika, smanjuje ovisnost o električnoj mreži i pomaže u izbjegavanju energetskih prekida. Također omogućuje bolju iskorištenost proizvedene energije, smanjujući nepotrebnu rasipanu energiju. Dodatno, kroz tzv. “net-metering” ili vraćanje energije u mrežu, vlasnici mogu ostvariti financijske koristi i doprinijeti održivosti. Baterije stoga čine fotonaponske sustave efikasnijima, pouzdanijima i ekonomski isplativijima.

Osnovni tipovi baterijskih sustava

Off-grid sustavi

Off-grid sustavi potpuno su neovisni o električnoj mreži i koriste baterije za pohranu viška energije za korištenje kada sunce nije dostupno, poput noći ili oblačnih dana. Ovi sustavi su često prisutni u ruralnim područjima gdje nema pristupa mreži.

Mrežom vođeni baterijski sustavi

Mrežom vođeni baterijski sustavi povezani su s električnom mrežom. Oni pohranjuju višak energije u baterijama, ali također omogućuju da se višak energije vraća u mrežu i koristi za kreditiranje. Ovi sustavi su češći u urbanim područjima i često pomažu vlasnicima da smanje troškove energije i podrže održivu energiju, ali ostaju povezani s mrežom.

Zatražite profesionalni savjet odmah